Riječ dekana

Poštovani studenti, dragi gosti...
Dobro došli na web-stranicu Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.
Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je jedna od sedam članica Univerziteta u Bihaću, kao i jedan od četiri fakulteta Islamske zajednice u BiH.
Islamski pedagoški fakultet je obrazovna ustanova koja objedinjuje teoriju i praksu. Nastavni planovi i programi su koncipirani da vas pripreme da budete dobri stručnjaci, a nastavni kadar se trudi da vam prenese planirano gradivo, ali i da podijeli sa vama bogato životno iskustvo, ali i kroz primjere drugih čestitih i umnih ljudi svijeta.
Fakultet je osnovan ne tako daleke 1995. godine. Možemo konstatovati da je za prethodnih 25 godina rada i djelovanja opravdao cilj svoga osnivanja i svrhu svoga postojanja. Iako se po broju uposlenika ne može ubrajati u veće fakultete, međutim ostvareni rezultati govore da se naš fakultet kvalitetno pozicionirao unutar Univerziteta u Bihaću i sve ove godine bio kvalitetan servis Islamskoj zajednici u BiH kao i široj društvenoj zajednici. Drago nam je da Islamska zajednica u BiH i Vlada USK-a to prepoznaju i pružaju punu podršku radu našeg Fakulteta.
Pored odsjeka za Islamsku vjeronauku, na kojem se organizuje nastava na oba ciklusa, na Fakultetu egzistira odsjek za Socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb s kojim je Fakultet poprimio jednu novu dimenziju u svom djelovanju. Cilj nam je da se ova lepeza obogati i u skorije vrijeme ponude novi odsjeci koji će odgovoriti potrebama našeg društva i tržišta rada.
Prostorni kapaciteti kojima Fakultet raspolaže: učionice, studentski dom, kvalitetno opremljena biblioteka, teretana, kao i studentski restoran – svi ovi sadržaji predstavljaju bitne preduslove za kvalitetan studentski život.

Poštovani budući studenti,
Vjerujemo da ćete odabirom Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću za mjesto svog studiranja učiniti pravi potez u svom životu. To nam govore i potvrđuju povratne informacije i impresije koje dobijamo od naših diplomanata.
Pored onoga što smo vam dužni ponuditi kroz obavezni Nastavni plan i program, želja nam je da kroz studij na našem Fakultetu dobijete puno više. Prije svega potrudit ćemo se da usvojite moralne vrijednosti i pozitivizam, ali i puno praktičnih znanja i vještina koje će vam sutra biti potrebne u vašem radu i svakodnevnom životu.

Na kraju,
Svjesni smo činjenice da nas puno nepređenog puta čeka i da se uspjesima ne trebamo zavaravati, međutim podmlađeni kadar i njihove ambicije daju za pravo da se, uz Božiju pomoć, nadamo da će ova ustanova nizati još puno uspjeha u svom radu.

dr. Hajrudin Hodžić, dekan IPF-a u Bihaću