Previous Next

Bihaćki IPF i Cazinska medresa zajedno obilježili Međunarodni dan arapskog jezika

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu su zajedno u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta obilježili Međunarodni dan arapskog jezika. Gost predavač bio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, vrsni poznavalac arapskog jezika i dugogodišnji profesor arapskog jezika u Cazinskoj medresi, koji je ovom prigodom govorio o ljepotama arapskog jezika, te na koji način je Kur'an odabran kao matrica na kojoj je satkana arapska gramatika.

Pored navedenog predavanja upriličen je bogat program kojeg su na zavidnom nivou izveli studenti Islamskog pedagoškog fakulteta i učenici medrese "Reis Džemaludin-ef Čaušević". Program je obilovao pjesmama Mahmuda Derviša, čuvenog palestinskog "pjesnika otpora", ilahijama na arapskom i bosanskom jeziku, a poseban fokus je bio na stradanju Palestinaca, čime su ove dvije ustanove skrenule pažnju na trenutna dešavanja u svijetu, pogotovo ona koja se dešavaju u arapskom svijetu. Program je završen čuvenom pjesmom "Sawfa nabqa huna".

Jedine dvije obrazovne ustanove u kojima se izučava arapski jezik u USK-u ovim činom su pokazale da se zajedničkim snagama može dodatno unaprijediti saradnja koja postoji među ovim ustanovama od njihovog osnivanja.

Koordinatorica događaja bila je mr. Mersiha Čaušević, asistentica za oblast Arapski jezik na IPF-u i profesorica istoimenog predmeta u Cazinskoj medresi, koja je i prevela Dervišove stihove koji su čitani u toku programa.