Previous Next

Delegacija Muftijstva bihaćkog posjetila reisu-l-ulemu Husein-ef. Kavazovića

elegacija Muftijstva bihaćkog predvođena muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem, posjetila je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Delegaciju su činili dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina prof. Zuhdija Handanović i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif-ef. Horozović.

Muftija Kudić je reisu-l-ulemu Kavazovića informisao o aktuelnostima iz Muftijstva bihaćkog, prije svega o aktuelnim infrastrukturnim projektima koji se realiziraju na području Muftijstva, sa posebnim fokusom na rekonstrukciju zgrade Muftijstva u Bihaću.

Muftija je predstavio i plan za organizaciju 30. godišnjice od najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida u Prijedoru, te o stanju povratnika i vjerskog života u medžlisima u entitetu RS, koji su u proteklom periodu bili izloženi neugodnostima.

Muftija je konstatovao da je u razgovoru sa povratnicima, te imamima iz ovih medžlisa, uočio nelagodu zbog onoga što se u proteklim danima dešavalo, ali da nije vidio strah, niti bilo kakvu vrstu pokolebljivosti u njihovom opstanku na njihovim vjekovnim ognjištima.

On se zahvalio reisu-l-ulemi na snažnoj podršci i razumijevanju, a što je u proteklom periodu doprinijelo stabilizaciji prilika i brojnim kvalitetnim projektima koje su realizirani u Muftijstvu bihaćkom.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se zahvalio muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na posjeti i istakao značaj dobre saradnje ljudi koji ruovode institucijama Islamske zajednice, te je iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom da naše institucije i ustanove u Muftijstvu bihaćkom kvalitetno razvijaju, a sve u cilju da se pruži najbolja usluga našim džematlijama, te učenicima i studentima naših obrazovnih ustanova.

Posebno se zahvalio muftiji Kudiću na uvezivanju naših potencijala u Krajini i istakao da će i u narednom period Rijaset Islamske zajednice snažno podržavati ovakav kurs u Muftijstvu bihaćkom.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je predstavio rad ove obrazovne ustanove, dobru saradnju sa Muftijstvom i medresom "Reis Džemaludin-ef. Čaušević".

Zahvalio se reisu-l-ulemi na podršci fakultetu u proteklom periodu, te predstavio nekoliko važnih projekata na kojima fakultet radi; organizacija konferencije o vjeronauci, naučno-istraživačkom radu, podizanju kvaliteta nastave kroz nove kadrove.

Reisu-l-ulema se pozitivno osvrnuo na rad Fakulteta ističući da je ta visokoškolska ustanova od velike važnosti za Islamsku zajednicu i da dekan zajedno sa svojim saradnicima značajno doprinosi pozitivnom razvoju ove ustanove.

Direktor medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina prof. Zuhdija Handanović je informisao reisu-l-ulemu o odvijanju nastavnog procesa u medresi, infrastrukturnim projektima na kojima su radili u proteklom periodu, te o imovinsko-pravnim i radno-pravnim statusima s kojima se medresa u proteklom periodu bavila.

Direktor Handanović je iskoristio priliku i pozvao reisu-l-ulemu da posjeti medresu i da prisustvuje programu Dana vakifa, koji će se realizovati u aprilu mjesecu ove godine, ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale bilo kakve aktivnosti. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je istakao da je medresa u Cazinu već etablirana škola koja u Islamskoj i široj društvenoj zajednici uživa veliko povjerenje i ugled, te se nada da će takav kurs zadržati i dalje unapređivati kvalitet odgoja i obrazovanja.

Na kraju su razmijenjeni prigodni pokloni i upućenje dove za zdravlje i ustrajnost na putu dobra i radu za dobrobit naše zajednice i cijelog ummeta.

(Preporod.info)