Previous Next

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću upriličio ceremoniju svečanog otvaranja rekonstruisanih dijelova zgrade

U nedjelju, 14. maja 2023 godine  Islamski pedagoški fakultet u Bihaću upriličio je ceremoniju svečanog otvaranja rekonstruisanih dijelova zgrade ovog fakulteta. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz akademskog, vjerskog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine. Ova aktivnost dolazi u sklopu manifestacije “Dani vakufa u BiH”, koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a koja ima za cilj reanimirati duštvenu svijest o važnosti i ulozi vakufa.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić istakao je da svaki narod koji je formirao i gradio ustanove i institucije je narod koji zadovoljava i artikuliše svoje interese. Pored navedenog, dekan prof. dr. Hajrudin Hodžić je dodao da po završetku agresije na našu državu, jedan od prioriteta IZ-e BiH-a, bio je osposobljavanje stručnog kadra za realizaciju predmeta islamska vjeronauka, koja je u nastavni proces na području Unsko-sanskog kantona uvedena 1993. godine. Od tada do danas ova institucija je imala bogatu historiju svog razvoja, kojoj su najviše pomogli dobri ljudi, naši uvaženi vakifi koji su nas neprestano materijalno i duhovno podržavali. Dekan je iskazao zahvalnost svima onima koji su dali svoj doprinos razvoju Fakulteta, prije svega utemeljiteljima Fakulteta, uposlenicima, bivšim rukovodstvima, te prijateljima Fakulteta. Iskazana je posebna zahvalnost Generalnom sekretarijatu za vakufe iz Kuvajta, koji je omogućio studentima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću komforno studiranje na Odsjeku islamska vjeronauka i Odsjeku Socijalna pedagogija i duhovna skrb, kao i život u ugodnom ambijentu internata - studentskog doma Islamskog pedagoškog fakulteta.

Na svečanosti su se obratili Voditelj odjela za visoko obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Ekrem ef. Tucaković, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. hfz. Senaid Zajimović, muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, kao i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, koji je istakao status, važnost značaja i uloge Islamskog pedagoškog fakulteta u sastavu Univerziteta u Bihaću.

Na svečanoj ceremoniji, dodjeljena je plaketa i priznanje za Nasira el-Hameda Generalnog sekretara za vakufe u državi Kuvajt koju je u ime Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću uručio Voditelj odjela za visoko obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Ekrem ef. Tucaković, kao i priznanje za direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaida hfz. ef. Zajimovića koju je uručio bivši muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

Svečanosti su prisustvovali uposlenici, studenti i prijatelji Islamskog pedagoškog fakulteta, a završena je obilaskom rekonstruiranih dijelova zgrade.