Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila je 1. oktobar Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se upozorilo na nužnost prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.

Bosanskohercegovačko društvo spada u „stara društva“ i iz tih razloga moramo prepoznati važnost uloge starijih osoba i obezbijediti im aktivno i uspješno starenje.

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću tradicionalno obilježava ovaj dan sa svojim partnerima i prijateljima – Vita Nostra i Villa Adriana, domovima za osobe treće životne dobi u Bihaću.

Ove godine, zbog situacije izazvane virusom COVID-19, nisu bili u prilici družiti se sa korisnicima domova, ali su im poslali prigodan poklon uz čestitku njihovog dana i želju da se još mnogo godina susreću i druže.

Kroz stručnu praksu u ovim domovima studenti IPF-a imaju priliku da starijim osobama pomognu u ostvarivanju visoke razine psihosocijalne kvalitete života, jer briga o starijima nije samo obaveza porodice, stručnog osoblja već i šire društvene zajednice čija je zadaća osigurati im sve mogućnosti za zdravo starenje i participaciju u društvu, a posebno onih osoba koje nisu pod okriljem institucija i porodica nego žive sami. Za takve osobe trebaju se organizovati odgovarajuće usluge kroz različite mobilne timove i udruženja, a na čijoj realizaciji rade studenti istoimenog fakulteta.

Obilježavanjem ovog dana, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću želi podsjetiti na doprinos starijih osoba i podići svijest o teškoćama ili izazovima sa kojima se starije osobe suočavaju.

Svim osobama starije životne dobi čestitamo Međunarodni dan starijih osoba!

Hvala vam za sve što ste učinili za ovo društvo!

Starenje nije izgubljena mladost, već novi stepen za nove prilike. (Beti Fridan)