Previous Next

Prof. dr. Muharem Štulanović ispraćen u zasluženu penziju

Uprava, nastavnici i studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću su u srijedu, 24. maja 2023. godine, upriličili su svečani ispraćaj jednog od osnivača fakulteta, dugogodišnjeg profesora i nekadašnjeg dekana prof. dr. Muharem Štulanovića, pripremivši mu mnoga iznenađenja i ispraćaj dostojan njegovom doprinosu kroz osnivanje i razvoj fakulteta.

Profesori i studenti su ga dočekali u holu, a uz aplauz mu je svaki profesor dodijelio ružu, a zatim su se preselili u amfiteatar gdje ga je čekala njegova porodica.

Povodeći se za izrekom Muhammeda, a.s., koji je rekao: „Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu.“, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Hajrudin Hodžić je istakao da su emocije pomiješane i izrazio je svoje zadovoljstvo i sreću što je profesor Štulanović dio kolektiva ovog fakulteta i da očekujemo od njega još puno doprinosa i da obogati našu biblioteku još mnogim djelima.

„Osnivač je i utemeljitelj fakulteta uz još nekoliko osoba. Dva mandata je bio dekan ove institucije, vodeći je veoma uspješno. U njegovom mandatu pokrenut je odsjek Socijalna pedagogija i duhovna skrb, pokrenut je master-studij, zbornik radova, a pokrenute su i realizovane i mnoge druge vrijedne ideje. Niti jedan zbornik radova našeg fakulteta nije izišao bez njegovog naučnog rada, a po broju napisanih univerzitetskih udžbenika, u samom je vrhu, što mnogo govori o njegovom plodonosnom radu u polju nauke. Profesor je kroz cijeli svoj radni vijek radio na promociji islamskih vrijednosti, a samim time i našeg fakulteta.“ – rekao je u svom obraćanju dekan Hodžić.

Ono što je profesora Štulanovića posebno dirnulo jeste prezentacija o njegovom životu koju je pripremila mr. Smaila Balić-Rahmanović, sadašnja kolegica i bivša studentica, koja je upoznala prisutne sa dijelom profesorove bogate biografije, ali i sa određenim događajima iz privatnog života, djetinjstva i odrastanja profesora Štulanovića. Pripremljen je i video iznenađenja gdje su neki od njegovih bivših saradnika, kolega i studenata uputili kratke poruke profesoru, a na oduševljenje svih pristnih stigle su i poruke od profesorovog sina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te od unučadi koja su podijelila radost što će od sada imati još više vremena za igru i lijepe aktivnosti sa svojim djedom.

Sa velikim nestrpljenjem, svi prisutni su iščekivali obraćanje prof. Štulanovića, s obzirom da nije očekivao ni ovo iznenađenje ni ovaj sadržaj, a tokom cijelog programa su ga savladavale emocije.

„Čovjek je uvijek slab osim kada se oslanja na Allaha, dž.š. Bereket i sreću moguće je postići samo slijedeći Kur'an. Nemojte dozvoliti da napustite ovaj svijet osim kao pravi muslimani. Mi ćemo svi doći na ove stepene i to govori o tome da život prolazi, i jedina prava vrijednost je vjera i praktikovanje vjere. Ona nikada čovjeka ne ostavlja. Nekada ga ostave prijatelji, nekada ga ostavi porodica, čitav dunjaluk, ali vjera ga nikada neće ostaviti. Što pošalje od vjerske prakse na onaj svijet, to će ga čekati. Zatečen sam ovim svim, nisam pripremao mudre misli... ovo je bilo veliko iznenađenje... ovdje je bilo puno hvale, ali i ja imam mahana, i svako od nas, ali gajimo nadu u Allahov oprost... vi ste svi moja porodica, studentice nisam nikada odvajao od svojih kćeri, a studente od svojih sinova.“ – rekao je prof. Štulanović.

Zahvalio se dekanu, kolegama profesorima i studentima na ovom iznenađenju i poštovanju kojeg su mu ukazali, te su mu uručeni prigodni pokloni.